SVAMPKROKETTER

Processed with VSCO with fr4 preset

SVAMPKROKETTER  

3 schalottenlökar  
2 vitlöksklyftor  
2 msk smör  
300 g kantareller  
300 g karljohansvamp (alt skogschampinjon)  salt och peppar  

BÉCHAMELSTUVNING  
5 dl mjölk, 3%  
1 1/2 dl vetemjöl  
50 g smör  
150 g riven god smakrik ost  
1/2 citron, saften  
salt och peppar  

PANERING  
vetemjöl  
ägg  
pankoströbröd  
frityrolja  

TRYFFELMAJONÄS  
1 dl majonnäs (Hellmans eller egenslagen) 
Några skvättar tryffelolja  
1 msk riven parmesan  
salt och peppar  


Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken mjuk i en panna med olja utan att löken tar  färg. Putsa all svamp och hacka ner den i mindre bitar. Stek svampen i het panna med olja i botten  och tillsätt sedan smöret. Stek svampen till fn brynt färg. Tillsätt den stekta löken. Smaka upp med  salt och peppar.  

Lägg smöret i en varm gryta. När det fräser, tillsätt mjölet och bryn det tills det får gyllenbrun färg.  Tillsätt därefter hälften av mjölken och vispa ut; slå sedan i resten av mjölken. Vispa sakta hela  tiden till en slät sås och låt den koka upp; låt sedan sjuda i 5 minuter. Tillsätt den rivna osten,  pressa i citronsaften och smaka av med salt och peppar.  

Blanda ihop svampen till kroketterna med béchamelstuvningen och smaka upp. Låt stuvningen  svalna helt. Rulla den sedan till små fina bollar och ställ dem i frysen tills de är helt frusna. Panera  de frysta bollarna med vetemjöl, ägg och panko ströbröd. Lägg bollarna/kroketterna på ett  bakplåtspapper.  

Fritera kroketterna och servera dem tillsammans med tryffeldippen och tunnar skivor grön  jalapeno. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *